مقاله ها

پرینت

برگه اطلاعات ایمنی موادوقتی بحثی خیلی مهم است، همیشه سعی بر آنست که مقدمه حذف و مستقیم به اصل مطلب پرداخته شود. آموزشی که امروز قصد بررسی آن را داریم، موضوع بسیار مهمی است و از این رو به هیچ وجه قصد نداریم این قانون را در مورد آن نقض کنیم. اگر موافق باشید، مستقیم به اصل مطلب بپردازیم.

 

آیا ممکن است یک ماده چند MSDS داشته باشد؟

تفکر رایج بین کارشناسان ایمنی و بهداشت معمولا بدین صورت است که برای  هر ماده ای یک MSDS  واحد وجود دارد. ما با قاطعیت به شما می گوییم که این تفکر ایراد دارد! و به صراحت می گوییم یک ماده ممکن است چندین MSDS داشته باشد!

سعی می کنیم در زیر با ارائه ی یک مثال این موضوع را کمی بسط دهیم. به مثال زیر دقت کنید:

 

فرض کنید ما ماده ی شیمیایی اسید سولفوریک با غلظت های 1 درصد، 20 درصد و 90 درصد داریم؟ آیا درجه ی خطر سلامتی این سه غلضت یکسان است؟ قطعا اگر اسید سولفوریک 90 درصد (در صورتی که این درجه خلوص موجود باشد) بر روی دست کارگری بریزد، آن دست به شدت خواهد سوخت. ولی آیا برای غلظت 1 درصد هم همین اتفاق رخ خواهد داد؟ قطعا نه! در مورد غلضت 1 درصد تنها سوزش و یا خارش ملایمی را بر روی پوست دست احساس خواهید کرد.

  هر سه غلظت مر بوط به یک ماده بودند ولی مشاهده کردیم که در غلضت های متفاوت ، تاثیرات متفاوتی بر سلامتی داشتند، پس قطعا برگه اطلاعات ایمنی آنها نیز نمی تواند یکسان باشد. از این رو اگر شما بخواهید لوزی خطر این سه ماده را ترسیم نمایید در لوزی آبی، به هر سه غلظت عدد 4 نمی دهید.

نتیجه آنکه : "کاملا معلوم است که درجه ی خطر سلامتی اسید سولفوریک 90 درصد به مراتب بالاتر از اسید سولفوریک 1 درصد است. پس نمی توان برای ماده ی اسید سولفوریک یک MSDS واحد تعریف کرد. و باید برای هر غلظت آن یک MSDS تعریف نمود."

از جهتی نرمالیته ی این اسید سولفوریک ها ممکن است متفاوت باشد، آیا خطر سلامتی اسید سولفوریک 0.2 نرمال با 2 نرمال یکسان است؟

مثلا در دیتابیس MSDS شرکت فرا ایمن برای ماده ی اسید سولفوریک بیش از 50 ورژن مختلف وجود دارد که تعدادی از این موارد را در زیر می توانید مشاهده نمایید.

 

معتبرترین منبع MSDS در دنیا کدام است؟

شاید در اولین لحظه این فکر به ذهن برسد که سازمان های معتبری مثل NIOSH ، WHO و CCOHS برگه اطلاعات ایمنی معتبری ارائه می دهند. ما هم قبول داریم که اینها سازمان های معتبری هستند و با دقت بالا و آزمایشگاههای معتبر، نتایج مورد قبولی را ارائه می دهند ولی واقعیت امر این است که این MSDS ها تنها در حد یک راهنمای کلی هستند و در صنعت شما ممکن است کاربرد نداشته باشند.

اگر موافق باشید بازهم مثالی بزنیم که قضیه روشن تر گردد:

فرض کنید شرکت فرا ایمن روغنی را تولید می کند و شرکتی به نام Mobil نیز همین روغن را تولید می کند و کاربرد هر دو هم به عنوان مثال یکسان و فرضا نوعی روغن چرخ دنده است.  آیا می توان گفت روغن تولیدی شرکت فرا ایمن خطرات یکسانی با روغن تولیدی شرکت Mobil دارد؟

فرایندهای تولید این روغن اگرچه ممکن است یکسان باشد، ولی شک نکنید که شرکت فرا ایمن مواد اولیه اش ممکن است از نقطه نظر درجه خلوص و موارد دیگر با شرکت Mobil  فرق داشته باشد.

 چرا کیفیت روغن برخی شرکت ها بهتر از سایرین است؟  این خود بدین معنی است که این روغن ها نمی تواند ترکیب و یا ساختار یکسانی داشته باشد. پس مسئله کمی پیچید می شود! میلیون ها ماده ی شیمیایی داریم و میلیون ها شرکت تولیدی. چگونه MSDS تهیه نماییم؟

در چنین مواقعی ما توصیه می کنیم از شرکت های مشاور ایمنی و بهداشت کمک بگیرید. معمولا کارشناسان ایمنی و  بهداشت حرفه ای به خوبی می دانند که چگونه شما را راهنمایی کنند. اما  در حال حاضر بحث این است که شما تا اینجای بحث را دنبال کرده اید و مسلما انتظار دارید که همین جا نیز جواب سوال خود را بیابید. ما شما را تنها نمی گذاریم! با ما همراه باشید.

توصیه ما همواره به همکاران این بوده است که : "بهترین منبع برای MSDS یک ماده ی شیمیایی، شرکت تولید کننده ی آن ماده شیمایی است." توصیه می کنیم این را به عنوان یک اصل کلیدی در نظر داشته باشید تا بقیه ماجرا را خدمتتان عرض کنیم.

 

چگونه یک MSDS را از شرکت تولید کننده آن بدست بیاورم؟

اگر جستجوی کوچکی در اینترنت داشته باشید، دیتابیس های زیادی وجود دارد که شرکت های تولیدی از سرتاسر دنیا، اطلاعات MSDS خود را در آن به اشتراک می گذارند. با مراجعه به این دیتابیس ها می توانید به لیستی از هزاران MSDS از شرکت های مختلف دسترسی داشته باشید.

راه حل دیگر مکاتبه با شرکت تولید کننده ی آن ماده شیمیایی است.

اگر بعد از طی کردن این دو مرحله به نتیجه نرسیدید، آنوقت می توانید از دیتابیس های NIOSH و WHO و CCOHS و ...استفاده کنید.

یک مثال عملی از نحوه ی تهیه برگه اطلاعات ایمنی مواد (MSDS)، تهیه شده توسط شرکت فرا ایمن را در زیر می توانید مشاهده نمایید:

دانلود نمونه فرمت پیشرفته MSDS

دانلود یک نمونه MSDS فارسی به فرمت ساده

نکات دیگری نیز در تهیه ی یک MSDS ضروری است که می بایست در نظر گرفته شود. به عنوان مثال شما در بعضی مواقع نیاز است که در تهیه ی یک MSDS از قانون ALARP استفاده کنید. (As Low As Reasonably Practicable) . این موضوع را در آموزش های بعد سعی می کنیم بیشتر بررسی نماییم.

بیش از 5,000 ماده ی شیمیایی ترجمه شده به زبان فارسی در دیتابیس این شرکت موجود است.لینک های زیر را ببینید:

لیست MSDS فارسی 1

لیست MSDS فارسی 2

لیست MSDS فارسی 3

لیست MSDS فارسی 4

لیست MSDS فارسی 5

--------------------------

با ثبت نام در خبرنامه فرا ایمن به محض انتشار مقاله ی جدید، از طریق تلفن همراه، شما را اطلاع خواهیم داد. کمنتر از 30 ثانیه تکمیل این فرم زمان می برد. (اطلاعات شما محرمانه خواهد بود و این شرکت خود را در قبال آن مسئول می داند.)

 

مطالبی برای مطاله ی بیشتر:

معرفی نرم افزار فارسی MSDS

چند واژه را در ایمنی به چالش بکشیم! شما هم کمک کنید! – قسمت اول

لیست MSDS فارسی

دیدگاه‌ها  

 
+2 #2 وحید 1394-11-26 22:19
سلام میشه بدونم چطوری باید ازشما اطلاعات مواد شیمیاییmsdsتهیه کنم برای شرکت دارویی میخواهم
 
 
+2 #1 وحید 1394-11-26 22:17
سلام ببخشید میخواستم بدونم،چطوری باید ازتون msdsمواد ازتون تهیه کنیم میشه جوابتونو به من ایمیل بزنید برای یک شرکت دارویی msdsممواد میخوام ممنونم
 

براي نظر دادن بايد در سايت ورود كنيد. اگر حساب كاربري نداريد، از اينجا يك حساب كاربري براي خودتان در فرا ايمن بسازيد!


حتما ببنید!

کاتالوگ محصولات و خدمات ما

فرا ایمن مجوز انتشار مطالبش را تنها با ذکر نام این شرکت (فرا ایمن) می دهد. نشر مطالب با ذکر نام شرکت مجاز است.